Mejkers spejs
mejkers nis

Добро дошли на страницу Приче из Мејкерса!

На овој страници делимо детаље свакодневнице Мејкерс спејса, занимљиве моменте, пројекте, идеје и људе који у овој простору стварају и експериментишу.

ГРАВИРАЊЕ РЕЉЕФА!Фабрикација 3Д рељефа у материјалима велике дебљине, обично може потрајати.

...
Како би на време био завршен пројекат једног од студената Архитектонског факултета, одлучили смо да експериментишемо са гравирањем меких материјала, попут сунђера и стиропора. Закључили смо да се коришћењем БМП формата слика, где се могу уочити поља мале и велике густине тачака, може контролисати дубина гравирања. Гравирање сунђера рађено је на нашем Ц02 ласеру.

ТЕСТИРАЊЕ ТПУ ПЛАСТИКЕ


Поред регуларне ПЛА пластике коју користимо за штампање 3Д модела, један од наших Ендер 3ПРО штампача, недавно је оспособљен за штампање флексибилне ТПУ пластике. Након неколико неуспелих покушаја, успели смо да пронађемо одговарајућу конфигурацију параметара за задовољавајућ резултат штампе.


...

За пробу смо желели да видимо како би пластика функционисала за моделе 3д штампане протетике, зато смо користили модел прста.
Скренули бисмо пажњу на једно изузетно удружење које је своје капацитете и све већу доступности 3д штампе и технологија за употребу и ван индустрије, усмеравају ка најрањививим групама друштва широм света и чини доступним неопходне ресурсе у овом случају 3д продуковане протезе које им значајно побољшавају квалитет живота.Тик пред нову годину у Мејкерсу сте могли затећи Бојана, који данима припрема фајлове, ради тестове на CO2 ласеру и у једном моменту пред вама се полако појављује утврђење!
...Да ли сте се икада запитали шта би се десило када бисте од Калемегданске тврђаве направили полигон за игру, када би њене чувене капије постале постаменти за игру коју сте највероватније барем једном у животу одиграли и можда се мало и наљутили. Ово шестоугаоно утврђење, на свакој својој страни носи назив неке од капија ( Деспотова, симбол, Деспотова…) и за разлику од класичне табле за игру Не љутис е човече, угошћава шест играча који се у овој поставци крећу не смао по x и y оси, већ и по z.
Бојана ћете често срести у Мејкерс спејсу најчешће како програмира нешто за Ардуино, али једнако често и како креира нешто сасвим аутентично као што је ова игра.
Време је да направите нешто!
Obrada materijala