Mejkers spejs
mejkers nis

Средњошколке и средњошколци, позивамо вас на М3 Мејкерс лаб!


LINK ZA PRIJAVU

У Мејкерс спејсу Центра за промоцију науке, од 26. фебруара до 10. маја, организује се математички game dev Мејкерс лаб у сарадњи са Нордеус фондацијом. Ово је четворочасовни викенд програм за младе првог, другог и трећег разреда свих средњих школа у Србији, који су заинтересовани за поље науке, уметности, математике, програмирања и дизајна....Теме овогодишњег Мејкерс лаба су математика и гејминг. Циљ нам је да подстакнемо развој научне писмености и љубави према науци кроз међусобну сарадњу младих и одраслих. Желимо да подржимо отворен начин размишљања, усмереност на процес, креативност, критичко мишљење и трансдисциплинарни начин истраживања. Радићете у мањим тимовима које сами формирате, зато очекујемо да ће програм оснажити ваше компетенције за сарадњу, планирање и вођење пројеката. Целокупан програм замишљен је веома партиципативно и идеја је да учествујете у свим сегментима, у одређивању тема којима ћете се бавити, самом развоју, планирању и свакако у извођењу активности.

Пријаве су отворене од 10. до 21. фебруара 2022, а програм је отворен за 24 младих људи у следећем саставу: 8 из електротехничких и рачунарских школа, 8 из уметничких школа, и 8 из гимназија и осталих средњих школа. Осим типа школе, учеснице и учесници ће бити селектовани само још по времену слања пријаве, због чега је важно да пријавни формулар попуните што пре, односно чим се одлучите за учешће у овом програму.

Програм укључује осам сусрета током осам субота, између 26. фебруара и 10. маја. Имаћете прилику да се сусретнете са професионалцима који делују у области развоја видео-игара, дизајна, развоја наратива, али и математике и прављења физичких прототипова и уређаја за игре. Инспирисани разговорима са њима, уз подршку научних демонстратора и демонстраторки Центра за промоцију науке, конципираћете своје пројекте. Сусрети ће се одржавати у Мејкерс спејсу Центра за промоцију науке. Рад на пројектима ће се спроводити уз помоћ алата, машина, уређаја и компоненти за програмирање и рад са електроником и материјала којим располажемо у Мејкерс спејсу Научног клуба у Београду. Између сусрета овај простор ће бити доступан свима који желе да континуирано раде на пројектима. Завршни радови ваших тимова ће бити саставни део овогодишње манифестације Мај месец математике посвећене гејмингу и биће део поставке у простору Gaia pokret, Silosi Beograd..., од свечаног отварања манифестације 11. маја па до краја маја месеца. Након манифестације, ове игре ће наставити свој живот као саставни део виртуелног Научног клуба.

Прошлогодишњи Мејкерс лаб био је посвећен уметности, науци и вештачкој интелигенцији, овде можете погледати каталог изложбе која је том приликом настала, а позивамо вас и да погледате видео о искуствима младих који су у том програму учествовали.

Više informacija o organizatorima:

Centar za promociju nauke (CPN): www.cpn.edu.rs
CPN Mejkers spejs www.mejkers.cpn.rs
Nordeus hub: hub.nordeus.comОдржан први Мејкерс форум на Scientix конференцији


Мејкерс форум окупио је представнике три новоотворена Мејкерс спејса у Лесковцу, Шапцу и Кикинди, који заједно са Београдом, локалним заједницама и појединцима чине доступним нове технологије, алате и машине које им омогућавају реализацију њихових идеја, развој прототипова, уређаја, пружајући им радни простор за умрежавање, креирање и размену знања са једне стране и простор за пројектну и практичну наставу и учење кроз рад са друге.

...У оквиру пројекта „Подршка STEAM* образовању у средњим школама“, којим руководи Фондација „Ана и Владе Дивац“ уз подршку НЦР фондације и ЦПН-а, више од 10.000 ученика у Србији добило је услове за квалитетније образовање у домену науке, технологије, инжењерства, уметности и математике, кроз обезбеђивање разноврсне опреме школама, унапређивање компетенција наставника и организовање СТЕАМ активности. У том контексту, на Мејкерс форуму учествовали су и наставници и наставнице из целе Србије чије су школе добиле средства за опремање школских простора и алата.

Форумом је омогућено да на једном месту разговарамо о специфичностима заједница са којима радимо, програмима, протеклој години, дешавањима и на који начин можемо подржати и оснажити ширење мејкерс културе у Србији. Подсетили смо се на који начин је Мејкерс култура већ низ деценија присутна у нашим срединама, причали смо о значају клупских простора (радио-клубови седамдесетих година 20. века, али и ђачки клубови) који су и који омогућавају појединцима и групама да посвећено раде и развијају пројекте који их интересују, учећи и стварајући самостално или тимски. Отворила су се питања да ли Мејкерс спејс може бити део школског простора, тако да је отворен и ка широј заједници ван школе. На који начин локалне заједнице, појединци и предузетници могу допринети и подржати креирање и одржавање оваквих простора.

Ово су само нека од питања са којима смо завршили форум са идејом и жељом да креирамо што више простора унутар школских и ван школских простора који ће омогућити свима да уче кроз рад, правећи, грешећи, делећи искуства, знања и ресурсе.

* Први Мејкерс спејс отворен је 2018. године у оквиру Научног клуба Центра за промоцију науке уз подршку компаније НИС кроз програм „Заједници заједно“.

За више информација посетите страницу: www.cpn.rs/mejkers
*STEAM je акроним за science, technology, engineering, arts, and mathematics


Продужен рок за пријаве на Отворени позив Mикрогалерије
Центар за промоцију науке расписује позив за изложбени простор Научног клуба, у Краља Петра 46, у Београду, који траје до 15. јула 2021. године, а тема је aнтропоцен
...Микрогалерија је посебан изложбени део Научног клуба Београд, у Улици краља Петра 46, који директно комуницира са пролазницима и позива публику да открије појмове, области или феномене из сфере науке. Она је прозор у активности и садржаје Центра за промоцију науке, где је у пет квадратних метара приказана научна област, програм или пројектна тема која нам је у актуелној сезони у фокусу. Ово није само излог, већ простор правих интерактивних научнопопуларних поставки, које сви могу видети, а често и испробати, покренути или послушати.Поставке у Микрогалерији су мултимедијалне, и публика је у прилици да интерагује са излогом и елементима поставке. Намера је да се на тај начин побуди машта, покрену размишљања, радозналост и да се публика заинтересујe за науку. До сада су поставке имале сензоре којима се покрећу светло, анимација, видео, механичко померање елемената, укључивале су употребу телефона (скенирање QR кодова или употреба камере), као и инетаракцију са особом унутар простора.Циљ овог отвореног позива је да се ангажује шира стручна јавност у креирању научнопопуларних садржаја и подстакне креирање ван постојећих оквира струка као што су дизајн, архитектура, машинско инжењерство, електроника. У крајњој линији, циљ нам је да приближимо ове струке у креативном и комплексном подухвату који захтева укрштање више дисциплина за реализацију идеје.

Тема отвореног позива: АНТРОПОЦЕН

Да ли сте размишљали о људском отиску на планети Земљи? Свет у којем живимо обликују људи, који имају доминантну улогу у еколошким системима. Људски утицај је толико велик, да се већ препознаје у свим слојевима планете (бушотине, депоније, радиоактивне честице, озонске рупе…).
Појам антропоцен окупира не само геологе, већ и друге научнике како из технолошких, примењених, тако и друштвених, хуманистичких наука. Без свеобухватног приступа заправо и не можемо разумети појам антропоцена, који не обележава само доба које можемо видети или забележити у геолошким слојевима, већ га опажамо и свим чулима, али и кроз емотивни доживљај.
Иако је дебата о новом геолошком добу под називом антропоцен још у току и чека на формално прихватање, сама кованица не оставља нас равнодушним и без критичког става, и већ је заузела значајно место у научним, уметничким и друштвеним дискурсима.
Навешћемо нека питања, а вас позивамо да поставите нова и вама релевантна и понудите могуће одговоре на њих, као и перспективе којe из њих проистичу.
Какав је живот и суживот у антропоцену? Шта ћемо јести? Како ће наша свакодневица у градовима изгледати? Шта је заједништво и заједничко у антропоцену? Како смо се прилагодили и како ћемо се прилагођавати? Како ће изгледати будућност и колико дуго ће трајати антропоцен? По чему бисмо желели да га памтимо?
Позивамо вас да суочени са забрињавајућим еколошким, али и друштвеним околностима, покренете своју креативност и на тај начин подстакнете заједницу да са вама и нама активно и ангажовано промишља о њима.

КРИТЕРИЈУМИ ЗА ИЗБОР

Научна утемељеност – информације које се приказују, употребљавају или реинтерпретирају потребно је да буду научно засноване и аргументоване, да потичу из релевантних извора.

Интерактивност – простор Микрогалерије је замишљен као простор за интерактивне поставке. Наша намера је да публика нема само улогу посматрача, већ и да интерагује са садржајем унутар простора Микрогалерије, како би у целости разумела тему и поставку.

Игровност – публика Микрогалерије су сви грађани различитих старосних група, а намера је да што ширем делу друштва приближимо научне концепте и теме на игрив начин. Игривност у овом случају не сматрамо само забавом, напротив, игра је невероватан алат за учење. Игра је све оно што побуђује нашу знатижељу на једноставан начин.

Критичка позиција – важно нам је да кроз поставку разумемо вашу позицију или однос према теми, а још важније да сама поставка побуди код публике њихово критичко промишљање и позиционирање.

Интердисциплинарност – за рад на поставкама у Микрогалерији неопходан je интердисциплинарни и тимски рад, како би се свеобухватно, тематски, садржајно, технички и просторно идеја реализовала и представила.

Разрађеност графичких и техничких приказа – од великог значаја за избор и реализацију решења јесте адекватна и потпуна техничка документација, која јасно приказује поставку: димензије и позиције елемената у основи, пресеку, изгледу или 3D моделу. Bажни су и сами описи – материјализације, ликовност и попис компонената, реквизита и/или уређаја који су потребни за реализацију идеје.

КО МОЖЕ ДА УЧЕСТВУЈЕ:

Овај позив је отворен ка најширем броју мислилаца, истраживача и стваралаца из разних дисциплина (друштвене, хуманистичке, природне и техничке науке). Због комплексности која је захтевана у досадашњим поставкама у Микрогалерији, као и због неопходности за научном утемељеношћу, уметничким приступом и искуством у реализацији идеја, препоручујемо да се на овај позив пријаве ауторски тимови који окупљају појединци и/или групе којима су блиски наука, уметност, едукација и производња интерактивних садржаја и дизајн.

БУЏЕТ ЗА ИЗВОЂЕЊЕ ПОСТАВКЕ:

За изведбу изабраног решења планиран је буџет за реализацију поставке који покрива трошкове материјала, компоненти, израде, монтаже и демонтаже поставке. Реализација ове поставке планирана је за крај 2021. године. У самој реализацији представници Центра и аутори или представници ауторског тима заједнички ће радити на динамици реализације поставке. Сама поставка и рад на реализацији биће подржани и у оквиру Мејкерс спејса – отвореном радионицом ЦПН-а, као и ресурсима унутар њега.
Максималан буџет за извођење поставке је 200.000 дин бруто. и не укључује хонораре аутора.

РОКОВИ

Објављивање Отвореног позива: 8. јун
Период за постављање питања: до 14. август
Затварање позива: 15. август
Жирирање 15-26. август
Објављивање резултата: 27. август

ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА
Пријава се налази на следећем линку
Сва питања можете послати на mikrogalerija@cpn.rs
Конкурсну документацију можете преузети на следећем линку

Пријаве у току - Мејкерс кројачница

датум: 08.01.2019x.
Драги Мејкери за почетак нове године спремили смо вам курс кроз који ће вас менторке спровести кроз основе кројења, шивења, плетења, ушивања, прекрајања, прошивања, зашивања...
...У шест сусрета, током последње три недеље јануара, играћемо се различитим материјалима. Бојићемо их по шаблону, рециклирати, а затим кројити и шити разне облике и форме (торбе, торбице, ташне, џакове, корпе, новчанике, играчке...) У последњој фази, сашивене предмете ћемо украшавати апликацијама, везом, бојом или ЛЕД светлима. * Материјал и машине обезбеђује Мејкерс спејс, али су полазници слободни да донесу и свој материјал. ** Курс воде: Александра Јованић и Ивана Смоловић *** Термини и место одржавања курса: Понедељак 14., 21. и 28. јануар од 17-20 часова, Мејкерс спејс - Краља Петра бр. 46 Среда 16., 23. и 30. јануар од 17-20 часова, Мејкерс спејс - Краља Петра бр. 46 **** Број места на курсу је ограничен и 10 полазника ће бити у прилици да га похађа. На курс могу да се пријаве особе старије од 16 година. ***** Пријаве су отворене до 8. јануара. Обавештење о изабраним полазницима курса биће достављено 10. јануара.

Пријаве за налазе на следећем линку.

ЦПН на FABelgrade конвенцији

датум: 28.04.2019.
ЦПН Мејкерс спејс учествује на конвенцији FABelgrade, која се одржава 28. и 29. априла у Дому омладине Београда Регионална конвенција FABelgrade2018 одржава се 28. и 29.априла у Дому омладине Београда под покровитељством америчке амбасаде у Србији, уз подршку амбасада Канаде и Холандије, Ултимејкер компаније, Француског културног центра, Института BioSens и DIATOMIC пројекта. Организатори су FAB иницијатива, Polyhedra fab lab, 3Д Република и асоцијација MAKER.
...Програм укључује предавања и панел-дискусије, као и већи број практичних радионица и презентација регионалних фаб лабова и компанија у области дигиталне фабрикације. Говорници на конвенцији су глобални и регионални лидери у овој области, укључујући стучњаке из 3Д штампања, роботике и „интернета ствари“, мејкерсовог do-it-yourself (DIY) приступа науци и образовању. Мејкерс спејс ће се на FABelgrade представити са Генератором идеја. Кратке сесије ће посетиоцима пружити прилику да истакну проблеме и изазове које они сматрају важним и релевантним за свакодневни живот у урбаним срединама, а сви предлози ће бити укључени у Генератор идеја, дигиталну базу која ће генерисати једну тему на крају конвенције. Након конвеције Центар за промоцију науке ће отворити пријаве за hackathon на генерисану тему, који ће бити одржан у ЦПН Мејкерс спејсу током маја месеца, а победници ће имати прилику да представе своју идеју у Микрогалерији Научног клуба Београд. Улаз на конвенцију је бесплатан, али је неопходно регистровати се на линку.


Obrada materijala