Mejkers spejs
mejkers nis

Центар за промоциjу науке, уз подршку компаниjе НИС, представља први београдски Mејкерс спејс отворен за читаву заjедницу. Добро дошли у Меjкерс спејс!

Ко смо ми?

Мејкерс спејс Научног клуба Београд jе отворена лабораториjа за све креативце коjи траже место за реализацију своjих идеjа. Као део Научног клуба Београд, на преко 130 квадратних метара простора, чланови Меjкерс спејса имаjу на располагању технички материjал, алате, радни простор, рачунаре, стручну помоћ и савете колега са коjима могу да развијају своjе проjекте – од идеjе до готових прототипова. Ово jе место које ће вам пробутити инспирациjу и омогућити умрежавање, дељење искустава и коришћење знања. У Меjкерс спејсу чланови имаjу отворен приступ свим садржаjима – од библиотеке, преко рачунарске мреже све до машина, и потпуно су слободни да користе све доступне ресурсе.


Шта значи Меjкерс спејс?

Мејкерс спејс (енг. maker’s space) jе радни простор отворен за читаву заjедницу, у ком се учи, истражуjе, конструише, користе се алати и дели знање из научно-технолошких области, али и уметничких проjеката у вези са науком. Простор jе отворен за децу, одрасле, предузетнике, уметнике, креативце и садржи широки спектар опреме – од 3Д штампача и скенера, ласерских тестера, CNC машина, лемних станица па до маказа за сечење картона. Простори попут овог прави су инкубатори знања и технологиjа за 21 век. mejkers@cpn.rs

Отворена лабораториjа

Окосница Меjкерс спејса jе простор отворен у поподневним часовима, где чланови клуба могу да дођу и да раде. Сви садржаjи су доступни уз консултациjу са стручњаком коjи jе дежуран. Материjал за израду jе такође доступан, а чланови су слободни да све додатне ресурсе коjи су им потребни, у договору са нама, донесу и користе.


Курсеви

За све чланове Меjкерс спејса Центар за промоциjу науке организуjе посебне курсеве из СТЕМ области – наука, технологија, инжењерство, математика (STEM – science, technology, engineering, math). Сви заинтересовани чланови моћи ће да се приjаве према распореду курсева, коjи ће бити истакнут на саjту.


Радионице

Меjкерс спејс брине и о наjмлађима. У преподневном делу програма Центар за промоциjу науке организуjе школске радионице за предшколце, основце, као и ученике средњих школа. Током jедночасовних програма учесници ће имати прилику да чуjу и науче о интересантним темама из СТЕМ области, али и да нешто направе своjим рукама. Приjаве за ове програме су обавезне на распореду активности Меjкерс спејса.

Obrada materijala